Polipropilen (PP) je termoplastika izrađena od kombinacije propilenskih monomera. Prva polimerizacija izvedena je 1951. godine, a komercijalizacija je započela samo tri godine nakon njezinog otkrića. Iako iza nastanka ove vrste plastike stoje dva Philipsova inženjera, profesor Giulio Natta usavršio je proces izrade polipropilenske smole u Španjolskoj. Do 1957., upotreba je već bila raširena po čitavoj Europi. Danas je PP jedna od najčešće korištenih plastika u svijetu. PP služi i kao plastika i kao vlakno. S obzirom da je otpornija na visoke temperature od PEHD plastike, posude izrađene od nje mogu se prati u perilici posuđa. Kao vlakno koristi se za izradu vanjskih otirača i tepiha. Neke od glavnih prednosti PP plastike:

  • Ista težina PP plastike manjeg je volumena od iste težine PET, PS ili PVC plastike pa samim time manje zagađuje okoliš
  • PP se može u potpunosti reciklirati te dalje koristiti za druge proizvode
  • PP, kao i PEHD, najmanje zagađuju okoliš u procesu proizvodnje

Ključne prednosti spremnika od PP plastike

Primjena PP plastike u svijetu u 30% slučajeva otpada na spremnike i razne vrste pakiranja. Spremnici od polipropilena nude nekoliko prednosti u odnosu na spremnike od nehrđajućeg čelika ili ostalih vrsta materijala. Zahvaljujući svojim karakteristikama, pogodni su za čitav niz primjena i industrija. U svojoj ponudi imamo bačve i spremnike od PP plastike koji su pogodni za čuvanje vode, ulja, vina i meda te su pogodna alternativa za inox. Naši spremnici rade se od materijala koji se koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.

Manja težina

Pošto su spremnici od polietilena lagani i čvrsti, transport je samim time jednostavniji. Mogu se transportirati bez posebnih zahtjeva, što nije slučaj sa spremnicima od stakloplastike. Također, s obzirom na manju težinu, prijevoz je jeftiniji, ali i kasnija manipulacija samim spremnicima ukoliko je to potrebno.

Lagano održavanje

U usporedbi sa spremnicima od ostalih materijala, spremnici od plastike gotovo da i ne zahtijevaju održavanje. Nehrđajući čelik može popuštati na spojevima, dok je stakloplastika podložna mikropukotinama, a kvaliteta takvog spremnika uvelike ovisi o metodi izrade i kvaliteti samog proizvodnog procesa. Dodatno tome, čelični spremnici često zahtijevaju dodatnu pripremu površine, u vidu betonskih temelja kako ne bi došlo do hrđanja dna, dok plastični spremnici mogu stajati na bilo kojoj površini, pa čak i ispod zemlje.

Životni vijek

Plastični spremnici su jednostavno otporniji i dugovječniji. Svi naši spremnici dolaze s garancijom od 5 godina te životnim vijekom od 50 godina, što će osigurati dugotrajnu upotrebu bez straha od curenja, korozije ili propadanja.